Σπανούλης: «Να γεμίσουμε το γήπεδο»

Η επίσημη παρουσίαση του Βασίλη Σπανούλη από το Περιστέρι πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (30/6) στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου». Ο θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που θα ηγηθεί από την θέση του προπονητή της προσπάθειας του συλλόγου, έδωσε από τη πρώτη στιγμή το στίγμα του και την φιλοσοφία του. Το γεμάτο γήπεδο αποτελεί προτεραιότητα για τον Βασίλη Σπανούλη.  

Αναλυτικά οι δηλώσεις του νέου προπονητή του Περιστερίου Βασίλη Σπανούλη:

«Ευχαριστώ τον κ. Κότση και τον κ. Πολέμη για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου όλες αυτές τις ημέρες και στο κοινό πλάνο γι' αυτή τη διετία που θα είμαστε μαζί. Ευχαριστώ και τον Γιώργο Πανταζόπουλο για όλες αυτές τις ημέρες γιατί μίλησα μαζί του περισσότερο από τη γυναίκα μου. Είναι ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή μου, με εξιτάρει και νιώθω καλά με αυτό. Κάναμε ωραίες συζητήσεις με τους ανθρώπους του Περιστερίου και καταλήξαμε ότι μας ταιριάζει πολύ αυτό το όραμα.

Πρώτος στόχος είναι να γεμίσει το γήπεδο, θα γίνει μόνο αν παίξουμε ελκυστικό μπάσκετ που θα φέρει παιδιά και κόσμο όχι μόνο από τον Δήμο Περιστερίου και από όλη την Αθήνα. Να έχουμε μπασκετική ταυτότητα και μπασκετική κουλτούρα που θα αρέσει σε όλους.

Είμαι ένας άνθρωπος που δεν πετάει στα σύννεφα. Θέλω να ξεκινάω σωστά και να πηγαίνω βήμα-βήμα. Το Περιστέρι είναι τεράστια ομάδα, έχει μπασκετική κουλτούρα και εξαιρετικές ακαδημίες. Αγαπάει το μπάσκετ. Έχουμε κοινή γραμμή και θα πορευθούμε μαζί. Ο κόσμος είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι, αυτή θα είναι επιτυχία, να γεμίσει το γήπεδο, να δούμε ξανά κόσμο στο Περιστέρι. Θα δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά, αυτό είναι το σημαντικότερο, η αφοσίωση, η πειθαρχία, ο σεβασμός, να ξεπερνάμε καθημερινά τα όρια που θα βάζουμε στους εαυτούς μας. Εύχομαι να έχουμε μια όμορφη χρονιά πάνω απ' όλα με υγεία».

Αν έχει σκοτώσει παίκτη μέσα του, εξήγησε: «Έχω σκοτώσει τον παίκτη μέσα μου από τη μέρα που σταμάτησα να φοράω τα παπούτσια μου. Είμαι πολύ γεμάτος δεν έχω απωθημένα. Ξεκουράστηκα πέρασα χρόνο με την οικογένειά μου και είμαι έτοιμος».

Για τους προπονητές που του άφησαν έντονη σφραγίδα ή αν θα επιλέξει τον δικό του δρόμο, υποστήριξε: «Σίγουρα έχω πάρει πολλά από πολλούς. Ευλογία να έχω τους δύο καλύτερους προπονητές του Ευρωπαϊκού μπάσκετ και εξαιρετικούς Έλληνες προπονητές. Ξέρω τί μου ταιριάζει και έχω τη δική μου φιλοσοφία είναι όλα ένα μείγμα. Πειθαρχία, σκληρή δουλειά και ειλικρίνεια».

Για το τί θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος, παρατήρησε: «Έχω κάποια πράγματα, έχουμε ανακοινώσει παίκτες, αλλά περιμένουμε να ανακοινωθεί το ρόστερ για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα».

Για το τι μπάσκετ θα παίξει η ομάδα του σχολίασε: «Δεν μπορείς να διαλέγεις παίκτες αν δεν έχεις φιλοσοφία. Το μπάσκετ που οραματίζομαι είναι ένα ελκυστικό, μοντέρνο, με μεγάλη ένταση στο παρκέ. Μείγμα νέων και έμπειρων παικτών».

Αν πέρασε από το μυαλό του η εκδοχή του βοηθού: «Δεν μου έγινε πρόταση να γίνω βοηθός, ίσως υπήρχαν κάποιες σκέψεις για ομάδες που ήταν EuroLeague. Αλλά ξέρω τι κάνω. Πατάω στα πόδια μου».

Πόσο δύσκολη θα είναι η διαχείριση της συνθήκης πως θα είναι αναπόφευκτα ο σταρ της ομάδας: «Σταρ θα είναι η ομάδα. Το όνομά μου μπορεί να είναι αυτό που είναι, αλλά όλα τα φώτα θα πρέπει να περάσουν στους παίκτες και στον τρόπο που αυτοί αγωνίζονται».

Αν τον τρομάζει κάτι στο εγχείρημα αυτό: «Δεν υπάρχει κάτι που να με τρομάζει. Ίσα ίσα το αντίθετο. Στο μπάσκετ δεν με τρομάζει τίποτα. Όλοι οι άνθρωποι που έχουν μεράκι και όρεξη πετυχαίνουν».

Για το πόσο είναι αποφασισμένος να κάνει πέρα τη φιλοσοφία σαν παίκτης για να πετύχει ως προπονητής, μιας που θρύλοι ελάχιστες φορές κατόρθωσαν να κάνουν: «Το ελάχιστες το παίρνω σαν θετικό γιατί σημαίνει ότι υπάρχουν. Αν πιστεύεις ότι οι παίκτες που θα προπονήσεις θα κάνουν αυτά που θα έκανες εσύ τότε δεν υπήρχε λόγος να κάνω αυτή τη δουλειά. Τους διδάσκεις και τους μαθαίνεις να παίζουν σωστά και προχωράς με αυτό».

Για την χρησιμοποίηση των νεαρών παικτών: «Για να παίξει καλά ένας νεαρός παίκτης θέλει έναν έμπειρο δίπλα. Θέλουμε ένα μείγμα μίας ομάδας που θα τα συνδυάζει. Σίγουρα λόγω των εξαιρετικών ακαδημιών της ομάδας θα πρέπει να αναδειχθούν τα νέα παιδιά. Χρειάζεται πλάνο και πρόγραμμα! Χρειάζεται ένα πλάνο 2-3 ετών για να βγει ένα παιδί έτοιμο να πάρει βασική θέση στην ομάδα».

Για ενδεχόμενα… λάβαρα: «Είναι απαγορευτικό αυτό, γιατί η ομάδα θα έχει νέους προπονητές και παίκτες. Αλλά το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βάλει πίεση στην ομάδα. Πρέπει να παραμείνουμε ταπεινοί και να παλέψουμε».

Αν είναι πρόκληση να αποκτήσει ή να βελτιώσει το επικοινωνιακό κομμάτι: «Έχω αποδείξει αν μπορώ να διαχειριστώ κρίσεις και ανθρώπους. Αντίθετα θα πω ότι είμαι ανοιχτόμυαλος και επικοινωνιακός έχοντας τη δική μου φιλοσοφία. Πιστεύω κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Χρειάζεται άτομα δίπλα του».

Για το αν θα έρθουν τα παιδιά του στο Περιστέρι: «Αν το θέλει το παιδί ας έρθει. Πιστεύω είναι δική τους απόφαση και όχι τους γονιού. Εγώ είμαι ανοιχτός σε όλα. Και εμάς δεν μας πήγε κανείς. Έβλεπα την ταινία του Γιάννη και έλεγε ότι με τον αδερφό του έκαναν μιάμιση ώρα να φτάσουν στην προπόνηση. Αν το θέλεις το κάνεις. Το ίδιο θα κάνω με τα παιδιά μου».

Μοιράσου το